16. 2. 2010.

Enčiljada

Sastojci za 6 porcija:

* 12 tortilja

Za umak od paradajza:

* 2 kašike ulja
* 1 glavica luka
* 1 čen belog luka
* 1 paprika
* 400 g svežeg paradajza ili paradajz pirea
* 1 vezica peršuna
* 1-2 kašike limunovog soka
* 1 kašičica univerzalnog dodatka jelima
* so, biber

Za nadev:

* 50 ml ulja
* 300 g pilećih prsa
* 150 g ribanog polutvrdog sira
* 1 crvena ljuta paprika
* 1 do 2 kašičice paradajz pirea
* 200 ml kiselog mleka
* 1 kašičica univerzalnog dodatka jelima

Priprema: Crveni luk, beli luk i papriku očišćenu od semenki sitno iseckati pa kratko propržiti na ulju. Dodati iseckani paradajz ili pire, limunov sok, biber i so, pa sve dinstati oko 5 do 10 minuta. Posle toga umak izmešati mikserom do fine strukture.

Za nadev: Piletinu iseći na šire trake, a papriku na male kocke, pa zajedno peći u tiganju na ulju. Tiganj skloniti sa šporeta i dodati umak od paradajza, kiselo mleko,

polovinu ribanog sira. Ovim nadevom namazati tortilje i saviti ih. Po površini staviti malo paradajz pirea i posuti preostalim naribanim sirom. Staviti sve u vatrostalnu posudu i peći na temperaturi 190-200°C oko 15 minuta, pokriveno poklopcem ili alufolijom.

Posluživanje: Tortilje poslužiti na toplim tanjirima, sa raznim prilozima i salatama, namazima, pirinčem ili slično.

15. 2. 2010.

Tortilje

Evo recepta s kojim neće biti problematično napraviti svoje brdašce tortilja (otprilike 8kom):
35-38 dkg glatkog brašna (ili kombinacija pšeničnog i kukuruznog)
1 žličica soli
½ žličice praška za pecivo (može i bez)
10 dkg biljne masti
240 ml vruće vode

1) Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo
2) Rukama utrljajte biljnu mast tako da dobijete mrvice
3) Umiješajte vruću vodu u sredinu pa mijesite par minuta dok ne dobijete glatko tijesto
4) Razdvojite ga na željeni broj komada i od svakog oblikujte kuglicu
5) Prekrijte vlažnom krpom posudu u kojoj su kuglice i jednu po jednu zatim izvaljajte u krugove (da biste dobili što pravilniji oblik, okrećite tijesto svaki put za 45°)
6) Pecite na dosta jakoj vatri na teflonskoj tavi bez masnoće. Kad se rubovi počnu malo izdizati ili kad se počnu pojavljivati mjehuri, okrenite tortilju na drugu stranu.
7) Pustite je da se malo peče s druge strane pa zatim još jednom vratite na onu prvu i tortilja je gotova!
8) Do korištenja ih treba održavati toplima, najlakše pomoću pamučne krpe.