30. 8. 2010.

Ledene kocke

Sastojci
Kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaoa
Sirup
1 šolja šećera
1 šolja vode
Fil
2 pudinga od vanilije
1/2l mlijeka
1 margarin
2 šolje šećera
Glazura od čokolade
1 čokolada za kuhanje
3 kašike mlijeka
grumen maslaca


Priprema

KORA:

1. Prvo umutiti jaja,a zatim dodavati ostale sastojke.Kada umutimo izliti u tepsiju prečnika 26cm.I staviti da se pece oko 15 minuta.

AGDA:

1. Šećer i vodu staviti da prokuhaju neka kuhaju oko 2 minute i potom vrućom agdom zaliti koru koju smo ispekli.Oboje neka bude vruće i ostaviti da se hladi.

FIL:

1. Umutiti pudinge i skuhati ih u 1/2l mlijeka.
2. Kada su gotovi staviti da se puding ohladi
3. Posebno umutiti margarin i šećer,u ovu masu dodati ohlađeni puding.
4. Fil istresti na koru koja se ohladila.Kolač staviti u frižider da se stisne.

GLAZURA OD ČOKOLADE:

1. U manju posudu staviti čokoladu za kuhanje,grumen maslaca i 3 kasike mlijeka staviti na platu i miješati da se istopi, ali paziti da ne zagori.
2. Glazuru istresti na kolač i vratiti u frižider.

Bele ledene kocke

Potrebni sastojci:

500 ml mleka
8 kasika gustina
250 g putera
3 kasike mleka
3 kasike ulja
6 kasika brasna
1 prasak za pecivo
6 kasika secera
6 jaja
200 g secera u prahu
2 kesice vanilin secera
12 kasika secera


Priprema jela:

Mikserom mutimo 6 jaja i 6 kasika secera. Postepeno dodajemo brasno pomesano sa praskom za pecivo, 3 kasike mleka i ulje. Mesamo dok ne dobijemo homogenu smesu. Testo prespemo u nauljenu tepsiju i pecemo 20 minuta na 200 stepeni.

U serpu na sporetu sipamo mleko i dodamo 12 kasika secera i vanilin secer. U preostalo mleko razmutimo gustin i postepeno dodajemo u serpu. Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa sporeta i ostavimo da se ohladi.

Mikserom mutimo puter i secer u prahu. Dodamo ohladjeni krem i mutimo mikserom dok ne dobijemo homogenu smesu.

Filujemo patispanj i secemo na pravougaonu parcad. Preostalim filom punimo spric i ukrasimo kolac .