6. 11. 2009.

Labudovo jezero

Sastojci
Čokoladno-nutelasti biskvit
8 žumanjaka
30 dag šećera
4 jušne žlice ulja
4 jušne žlice vode
2 jušne žlice nutelle (ii drugog čoko-lješnjak namaza)
30 dag brašna
2 jušne žlice kakaa
1 prašak za pecivo
8 bjelanjaka
Bijela krema
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 jušne žlice šećera
2 vanilin šećera
4 lista želatine
5 dl slatkog vrhnja
Čokoladno-nutelasta krema
3 dl mlijeka
3 jušne žlice oštrog brašna
2 žlice čokolade u prahu (ili kakaa)
10 dag kristal šećera
15 dag omekšalog margarina
5 dag šećera u prahu
2 žlice nutelle
Glazura
8 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
1 žlica ulja
2 žlice mlijeka
Priprema
Biskvit
Žutanjke i pola količine šećera pjenasto umutiti, dodati vodu, žlicu po žlicu pa ulje. Zatim dotati nutellu, dobro izmiksati pa dodavati brašno izmiješano sa pecilnim praškom i prosijanim kakaom. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka umučen sa pola količine šećera. Lim (27-28 cm) nauljiti i staviti peći tijesto na 180 st.C oko 40-45 min. Pečen lagano posuti prstohvatom glatkog brašna te nakon desetak minuta izvaditi iz kalupa i ohladiti. Ohlađen prerezati dva puta da bi dobili tri kore.
Bijela krema
Namočiti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku zakuhati puding, šećer i vanilin šećer, kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijeđenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajući da se ne stvori korica. Čvrsto istuči slatko vrhnje i dodati u ohlađeni puding.
Čokoladna krema
Posudu u kojoj ćemo kuhati puding treba isprati hladnom vodom. U mlijeko razmutiti kakao, šećer i brašno. Staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad je već dosta toplo, miješati energičnije dok zakuha kako bi krema bila glatka. (Ovo možete uraditi i na klasičan način: umutiti sve sastojke u malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhati pa dodati smjesu .. ). Kad je kuhano, poravnati površinu i premazati sa kockicom margarina – tako neće nastati kora i ne treba uopće miješati dok se potpuno ne ohladi. Margarin i šećer dobro izraditi da postane pjenasto te dodati nutellu, dobro promiješati pa dodati ohlađenu kuhanu kremu koju prije samog dodavanja treba dobro razraditi mikserom.
Slaganje
Kore po želji poprskati (mješavinom: 1 dl vode, 1 žlica šećera i 1 žlica ruma) i filovati bijelom kremom od koje ostaviti nekoliko žlica za eventualno ukrašavanje bijelom kremom po glazuri torte.
Čokoladnom kremom bogato premazati tortu izvana i napraviti lijepi sloj na vrhu torte, vijenac na torti i u podnožju torte.
Za glazuru otopiti sastojke ali na tihoj vatri i samo do pola pa maknuti s vatre i miješati dok ne nastane jednolična smjesa te ju sipati na tortu od sredine prema krajevima – spiralno i na kraju tortu lagano naginjati na sve strane kako bi glazura sama doprla do vijenca torte.
Tortu ukrasiti preostalom čokoladnom i bijelom kremom :).

Нема коментара:

Постави коментар